Y-SMK:n Henrik Heikkinen palkintokorokkeelle Hämeenlinnassa 44. Kärme Kustaan Kiemuroissa

28.11.2020
Kilpailukauden 2020 viimeinen endurokilpailu Kärme Kustaan Kiemurat järjestettiin lauantaina joukkuekilpailuna Hämeenlinnan kupeessa Hätilässä Puolustusvoimien harjoitusalueella. Endurokuskimme eivät ilmeisesti olleet saaneet täysin kyllikseen Parkatin viiden tähden lällyköistä ja niinpä sopivia maastoja tunnelmanluomiseen oli päätetty lähteä etsimään kauempaa yli murrerajojen.

Extreme Enduro -ykköstykkimme, mm. Red Bull Romaniacsin läpiajanut Henrik Heikkinen joukkuekavereidensa Rauhamäki P. (AsikMK), Kettunen V. (SjMK) kanssa pokkasivat maankuulussa Kärme Kustaassa tänään 2-luokassa loistavasti kolmossijan. Henrik raportoikin kisakuulumiset kotimatkalta seuraavasti:

”Katsastussetä antoi selkeät ohjeet aamulla: ´Katsastuksesta starttiin työnnätte pyörät ja startista maalin ajatte - ette enää työnnä!´

Asia selvä!

"Startin jälkeen toisessa mutkassa lensin tangon yli kun moponi alkoi tanssahtelemaan ja siitä noin 2-300m eteenpäin olin taas kyljellään eli ei kovin jouhea startti. Ruuhkaa tietenkin riitti reitillä ja possujonossa porkuteltiin turhan paljon. Loppukierrosta kohti saatiin vähän paremmin vauhdista kiinni ja ruuhkatkin hälvenivät. Toinen kierros meni paremmin ja päästiin ajamaan jouheasti. Aika vähän oli ongelmia ojissa ja mäissä eikä pahemmin jääty minnekään kuhnailemaan.

Tällä kertaa meillä oli mukana kisaensikertalainen Ville Kettunen. Vaikkei Villellä pyöräpuolelta olekaan kisakokemusta niin hän on varsinainen suo-spesialisti, oikea hullu hirvi! Kelkkaendurossa Ville on niittänyt mainetta ja kunniaa muinoin. Kakkosluokan voittajista ei jääty kuin alle kolme minuuttia eli aika tiukka kärkikuhina vaikka kisaformaatti on joukkuekilpailu. Paukkuja olisi itsellänikin ollut vielä kolmannelle kierrokselle mutta se olisi ollut varmasti tiukkaa, ehkä ensi vuonna. Kaikenkaikkiaan mukava kisa ja suosittelen kaikkia rohkeasti kokeilemaan!”

Y-SMK:n laajoista endororiveistä Hätilän Viihdekeskukseen pääsivät/joutuivat liikekannalle 3-luokassa Tommi Suhonen, Kari Kuutela ja Jani Kärkkäinen. Joukkueen oli kuitenkin tyytyminen keskeytykseen sillä 3,5 tunnin aikaraja olisi samettisen silkkisellä reitillä todennäköisesti täyttynyt. Ensimmäisellä kierroksella myös legendaarisen mäkiosuuden, "The Mäen", ajaneella joukkueella aika oli 2:01 joten yhteistuumin kilpailijat eivät lähteneet toiselle kierrokselle ja valkoinen vaatekappale otettiin esiin heilutettavaksi varikon kivääriradalla.

- Kuulimme jälkikäteen että reitti oli pehmennyt selvästi toiselle kierrokselle ja niinpä emme todennäköisesti olisi ehtineet aikarajan puitteissa maaliin asti. Ensimmäinen kierros meni yllättävän helposti läpi, varsinkin syksyn sademääriä ajatellen. Reitillä ei kuitenkaan ollut mitenkään mahdottomasti temppuutus- tai rypemispaikkoja, ja vähän jopa harmittaa että meillä ei aikaa ollut enemmän käytettävissä toiselle kierrokselle. Kestävyyttä meillä tekijämiehillä yrttialtaissa telmimiseen olisi tietenkin piisannut, paljasti Kari Kuutela vetäen yllätysjokerin hihasta kisan jälkeen.

Kärmes-ensikertalainen Jani Kärkäinen ilakoi päivän suoritusta: - Kisakärpänen on puraissut, ensi vuonna uudelleen Kärmeksellekin aivan ehdottomasti! Oikeastaan vielä ois voinut ajaa Suzukin piikilläni toisenkin kierroksen mutta kun porukalla mennään niin porukalla päätetään miten edetään. Välineisiin olen todella tyytyväinen tänään, kengät pitivät vettä, piikkirengas oli lumettomassa maassa puiden ja oksien ylityksessä ehdoton mutta kyllähän pyykkikoneeseenkin saatiin täytettä. Lisäksi Tuunelan Jarkko antoi mahtavasti neuvoja alustan kanssa mutta vaatteiden likaantumisen suhteen ei hänelläkään ollut etukäteisjeesiä, nauroi Kärkkäisen Jani.

Ja vielä oli jututettavana yksi Y-SMK:n enduroritareista, Tommi Suhonen. Tommillahan oli ollut torstaista asti ongelmia silmänsä kanssa ja soitellessa hän olikin heti kotipuoleen ajeltuaan näyttämässä silmäänsä KYSillä lääkärissä.

- Toisaalta ei-niin-haastava reitti, mistä kertoo että esim. ajosaappaat pysyivät yllättäen kuivina ja tästä kertoo reitin etukäteistiedustelu. Keskisykkeen Tommi kertoi kuitenkin olleen 160 mikä taas kertoo ettei ihan sohvaperunalukemiinkaan päässyt. Sherco-kisakalusto toimi jälleen loistavasti päivän aikana kuten aina, summaili Suhonen.

Kuva1: Kari Partanen ja kuvat 2-3 Jani Hovi